Paleis Soestdijk

200 jaar koninkrijk op Soestdijk

In opdracht van Artifex werkt OVERHAUS samen met Wim de Bell aan het concept en uitvoering van de tentoonstelling ‘Op Soestdijk – 200 jaar koninkrijk’. De opening is op 13 september 2013 en de tentoonstelling is te bezoeken tot 12 januari 2014.

De tentoonstelling ‘Op Soestdijk – 200 jaar koninkrijk’ biedt een unieke kans om dichtbij de monarchie te komen. Nergens anders is 200 jaar koninkrijk zo voelbaar als in het verlaten paleis waar prinses Juliana en prins Bernhard 70 jaar woonden en de geest van vorige generaties nog overal voelbaar is. In dit authentieke decor worden meer dan 30 kamers ingericht met talloze foto’s die een beeld schetsen van leven en werk in een ‘praktijk aan huis’, zoals prinses Margriet het ooit noemde. En er zijn schilderijen en bijzondere objecten, zoals het kostbare Russische servies van koningin Anna Paulowna dat terugkeert naar de oorspronkelijke porseleinkamer, en de Haagse wieg van prinses Juliana – die later dienst deed op Soestdijk en die nu eenmalig weer te zien is in het Wilhelmina appartement.

De koninklijke locatie biedt de mogelijkheid tot onverwachte historische ontmoetingen tussen generaties, van Willem I tot Willem-Alexander. Ontroerend of grappig – zoals bij foto’s en films van het defilé in de vestibule van het bordes – en officieel en staatkundig. Dan is het paleis de plek waar Bernhard kort na de Tweede Wereldoorlog militairen een onderscheiding op de borst spelt, niet toevallig in de Leuvenkamer die is gewijd aan de held van Waterloo, koning Willem II.

Spiegel van het koningschap
Paleis Soestdijk ziet er nu bijna net zo uit als na de grote verbouwing in 1816, maar achter de karakteristieke witte gevel is veel veranderd. In die zin is het paleis een spiegel van het koningschap. Aan de buitenkant lijkt er soms nauwelijks iets te veranderen, maar ondertussen zijn inhoud en stijl in 200 jaar ingrijpend gemoderniseerd. Die veranderingen komen aan de orde in deze tentoonstelling, waar het alledaagse leven in het paleis wordt afgewisseld met een kleine geschiedenis van het koningschap. Informatie en openingstijden op paleissoestdijk.nl.